Rodičům často připadá, že selhali. Nabízí svým dětem co nejrozmanitější stravu, ale bez úspěchu. Nové potraviny prostě nechtějí zkoušet a namísto brokolice by si rády k večeři daly talíř sladkostí nebo párek. Jak ale ukázala nová studie, ve většině případů to ani nemají sílu ovlivnit. Strach zkoušet nová jídla je totiž přirozený a převážně daný geneticky. Proč to tak je a jak evolučně předurčené chutě změnit?
Tím, jak moc za mlsnost může genetika, se zabývali vědci ze tří britských univerzit. Výzkumu publikovaného minulý měsíc v odborném časopise The Journal of Child Psychology and Psychiatry se účastnily přes čtyři tisíce dvojčat, jedno- i dvojvaječných, narozených v roce 2007. Základem přitom byly informace od jejich rodičů o tom, jak se v průběhu let jejich děti stravovaly, přesněji mezi věkem 16 měsíců a 13 let.
Co se dočtete dál
- Proč děti odmítají jíst nové potraviny.
- Ve kterém věku je dítě nejmlsnější.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.