V očích mnoha Argentinců je 17. duben důležitý den. Slaví totiž „Světový den Malbecu“, vinné odrůdy, kterou do Argentiny přivezli sice z Francie, ale dovedli ji v Jižní Americe k dokonalosti takové, že nápoj z ní tvoří více než dvě třetiny vývozu vína z Argentiny. Má připomínat historickou událost z 19. století, ale je to v zásadě novodobá marketingová akce mající patnáctiletou historii.

Kdyby šlo tedy o samotný Malbec, byla by Argentina naprosto úspěšnou ekonomikou. Jenže vývoz vína tvoří jen jedno procento argentinského exportu a ekonomický rozvoj na něm úplně postavit nelze – i když pro image země v zahraničí je to naprosto klíčová věc spolu s hovězím masem (4,3 procenta celkového exportu). Jen experti ale tuší, že argentinskému vývozu dominuje něco naprosto jiného – celou čtvrtinu ho tvoří sója a výrobky z ní.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Jaká je role Malbecu v argentinské ekonomice.
  • Čím argentinský prezident inspiruje a pomáhá USA.
  • Jaké vyhlídky má argentinská ekonomika.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás číst názory chytrých lidí? Odebírejte newsletter Týden v komentářích, kde najdete výběr toho nejlepšího. Pečlivě ho pro vás každý týden sestavuje Jan Kubita a kromě jiných píší Petr Honzejk, Julie Hrstková, Martin Ehl a Luděk Vainert.