Již v roce 1992 začal ve Svitavách Milan Horský s manželkou vyrábět vaječné těstoviny. Nejprve v suterénu rodinného domku. "Výrobu jsme postupně rozšiřovali o další druhy těstovin, o nevaječné, krmné, celozrnné a další, takže jsme se museli přestěhovat do větších výrobních prostor, kde sídlíme dosud," popisuje Milan Horský.

Jeho firma je druhým největším výrobcem biotěstovin v Česku, které vyrábí od roku 2000.

"Ve třech lidech, prakticky ručně, vyrábíme 23 druhů těstovin a 18 druhů instantních kaší," řekl Horský.

Vedle klasických pšeničných těstovin má v sortimentu žitné, špaldové, pohankové a rýžové těstoviny. Letos v červenci sortiment rozšířil o těstoviny s nopalem, což je surovina, získávaná z mexických kaktusů. Tyto těstoviny jsou vhodné hlavně pro diabetiky a pro lidi s vyšší hladinou cholesterolu.

Firma se snaží zpracovávat především tuzemské suroviny, a to hlavně od pěstitelů z nejbližšího okolí. Rozhodující část bioprodukce firmy odebírá velkoobchod se zdravou výživou, který zásobuje celou Českou republiku i Slovenskou republiku.

"Celosvětová hospodářská krize se odrazila na mém podnikání až v letošním roce. Přesto se mi daří udržet zákazníky. Mám kvalitní strojní vybavení a na závěr letošního roku připravuji kompletní rekonstrukci výrobny a skladů," dodal Horský.

sms: 900 11 04 ziv 9

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist