Již v roce 1992 začal ve Svitavách Milan Horský s manželkou vyrábět vaječné těstoviny. Nejprve v suterénu rodinného domku. "Výrobu jsme postupně rozšiřovali o další druhy těstovin, o nevaječné, krmné, celozrnné a další, takže jsme se museli přestěhovat do větších výrobních prostor, kde sídlíme dosud," popisuje Milan Horský.
Jeho firma je druhým největším výrobcem biotěstovin v Česku, které vyrábí od roku 2000.
"Ve třech lidech, prakticky ručně, vyrábíme 23 druhů těstovin a 18 druhů instantních kaší," řekl Horský.
Vedle klasických pšeničných těstovin má v sortimentu žitné, špaldové, pohankové a rýžové těstoviny. Letos v červenci sortiment rozšířil o těstoviny s nopalem, což je surovina, získávaná z mexických kaktusů. Tyto těstoviny jsou vhodné hlavně pro diabetiky a pro lidi s vyšší hladinou cholesterolu.
Firma se snaží zpracovávat především tuzemské suroviny, a to hlavně od pěstitelů z nejbližšího okolí. Rozhodující část bioprodukce firmy odebírá velkoobchod se zdravou výživou, který zásobuje celou Českou republiku i Slovenskou republiku.
"Celosvětová hospodářská krize se odrazila na mém podnikání až v letošním roce. Přesto se mi daří udržet zákazníky. Mám kvalitní strojní vybavení a na závěr letošního roku připravuji kompletní rekonstrukci výrobny a skladů," dodal Horský.
sms: 900 11 04 ziv 9
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist