Pekař Jiří Bláha z Liberce začal s podnikáním v kuchyni ve svém panelovém bytě. Rakvičky a kremrole, které pekl v troubě v kuchyni, byly nejdříve přivýdělkem tehdy profesionálního muzikanta na volné noze.

První "kšeft" dohodl Bláha ústně s místním malým soukromým prodejcem potravin. Ze skromných začátků se přes suterénní prostory rodinného domku Bláhovy matky vypracoval v živnostníka, který nedávno proměnil svou živnost na společnost s ručením omezeným. V současné době vlastní sedm prodejen a očekává, že letos bude mít obrat kolem šedesáti milionů korun.

Porotci v Libereckém kraji ocenili na Bláhovi jeho podnikatelský příběh a to, že je důstojným a vážným konkurentem obchodních řetězců, jejichž jednotvárný sortiment přebíjí sortimentem zhruba dvou stovek pekařských a cukrářských výrobků.

"Velké řetězce měly o dodávky zájem, ale naším cílem bylo ne vyrábět ve velkých sériích, ale zaujmout různorodostí výrobků," uvádí Bláha.

Sympatické je na Bláhovi i to, jak se brání snižování nákladů za cenu. "Když knedlík, tak z mléka a vajec, když rohlík, tak s tukem, když vánočka, tak se staročeským kořením od babičky," říká liberecký pekař.

Budoucnost je pro Bláhovo pekařství nová velká prodejna a neustálá modernizace pekárenského provozu.

sms: 900 11 04 ziv 6

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist