Pekař Jiří Bláha z Liberce začal s podnikáním v kuchyni ve svém panelovém bytě. Rakvičky a kremrole, které pekl v troubě v kuchyni, byly nejdříve přivýdělkem tehdy profesionálního muzikanta na volné noze.
První "kšeft" dohodl Bláha ústně s místním malým soukromým prodejcem potravin. Ze skromných začátků se přes suterénní prostory rodinného domku Bláhovy matky vypracoval v živnostníka, který nedávno proměnil svou živnost na společnost s ručením omezeným. V současné době vlastní sedm prodejen a očekává, že letos bude mít obrat kolem šedesáti milionů korun.
Porotci v Libereckém kraji ocenili na Bláhovi jeho podnikatelský příběh a to, že je důstojným a vážným konkurentem obchodních řetězců, jejichž jednotvárný sortiment přebíjí sortimentem zhruba dvou stovek pekařských a cukrářských výrobků.
"Velké řetězce měly o dodávky zájem, ale naším cílem bylo ne vyrábět ve velkých sériích, ale zaujmout různorodostí výrobků," uvádí Bláha.
Sympatické je na Bláhovi i to, jak se brání snižování nákladů za cenu. "Když knedlík, tak z mléka a vajec, když rohlík, tak s tukem, když vánočka, tak se staročeským kořením od babičky," říká liberecký pekař.
Budoucnost je pro Bláhovo pekařství nová velká prodejna a neustálá modernizace pekárenského provozu.
sms: 900 11 04 ziv 6
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist