Lékaři svým pacientům často radí, aby minimálně dvakrát týdně povečeřeli rybí maso, chtějí-li se v budoucnu vyvarovat nemocí srdce a cév či vysokého cholesterolu. Díky výzkumníkům z Botanického ústavu Akademie věd ČR už by jim ale napříště mohli ze stejného důvodu doporučit jen běžnou konzumaci speciálně obohaceného piva či chleba.
Českým vědcům z Botanického ústavu z pracoviště v Třeboni se totiž podařilo najít unikátní řasu, která omega mastné nenasycené kyseliny produkuje a která zároveň tvoří nedílnou součást jídelníčku ryb. Tím, že tuto řasu dokázali nalézt, identifikovat a uměle pěstovat v laboratorních podmínkách, bude možné ji v budoucnu používat ve velkém měřítku a obohacovat s ní krmivo hospodářských zvířat a vybrané potraviny. Svůj objev si už nechali patentovat a nabídli firmám.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.