Co si vybavíte, když se řekne prosecco? Pokud především populární snadno pitelné a relativně levné italské šumivé víno, tak jste poměrně blízko, ale pod názvem Prosecco se skrývá mnohem bohatší svět.
V prvé řadě je Prosecco odrůda, původem nejspíše z Istrie, dohledatelná v historických pramenech už v polovině 18. století.
Z legislativních důvodů se jí nově říká Glera, ale v minulosti tomu bylo jinak. Prosecco je tak dnes hlavně názvem apelace, vymezené oblasti produkující víno a s tím souvisejících specifik, respektive apelací hned několika, nacházejících se ve dvou regionech Itálie: Benátsko (Veneto) a Furlansko-Julské Benátsko (Friuli-Venezia Giulia).
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.