V době, kdy v Čechách vládl Karel IV., odvádělo 74 z celkem osmdesáti farností v anglickém Sussexu církevní desátky v plných sudech cideru. Stejně pozitivní vztah měli ke zkvašenému jablečnému moštu i na druhé straně kanálu La Manche, v Normandii. "V roce 1371 se v Caen prodalo téměř stejné množství cideru jako vína, část ho směřovala až na pařížský trh," píše Ben Watson v knize Cider, Hard and Sweet.

Pro svěží, jemně nahořklý nízkoalkoholický cider začínal zlatý věk, který trval několik století. Nikdy předtím ani potom se ho už nevypilo tolik. Kudy vedla cesta cideru na výsluní? A proč ho lidé nakonec přestali pít k snídani, obědu i večeři?

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se