Zapomeňte na "špetku" nebo přiměřeně. Vezměte pořádný svazek bylinek, koření dávkujte na lžíce a lžičky, když přidáte moc, nebojte, ono "se to vstřebá".
Kuřecí Tikka Masala
Co potřebujeme:
600 g kuřecích prsou bez kostí a kůže,
1 kelímek jogurtu
1 lžička mletého zázvoru,
1 lžička mletého chilli,
1 lžička garam masaly,
1 lžička mletého koriandru a kurkumy,
1 lžíce mleté papriky,
špetka soli,
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce přepuštěného másla,
2 cibule najemno nakrájené
4 stroužky utřeného česneku
2 tobolky kardamomu
2 bobkové listy (případně římský kmín, čerstvý zázvor),
1-2 chilli papričky nasekané nadrobno,
špetka skořice,
240 ml smetany,
3 lžíce rajského pyré nebo 2 lžíce rajčatového protlaku,
limetka
Jak na to:
Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky. Jogurt necháme vykapat na plátně, smícháme s kořením a citronovou šťávou, do směsi vložíme kousky kuřete, přikryjeme a necháme marinovat nejlépe přes noc. Na pánvi osmažíme na přepuštěném másle pomalu cibuli a česnek, přidáme chilli papričku, kardamom (kdo má rád, může i římský kmín a čerstvý zázvor), bobkový list. Přidáme maso s marinádou, můžeme ještě přikořenit garam masalou a kurkumou. Pak osmahneme na silném plameni, než se maso zatáhne, podlijeme trochou vody a dodusíme maso doměkka. Přidáme rajčatový protlak, kokosové mléko, dochutíme skořicí, případně ještě solí. Podáváme s rýží. Rozhodně však nezapomeňte na čerstvý nahrubo nasekaný koriandr pro svěží barvu i chuť. Kdo má rád, může si pokrm navíc osvěžit limetou.
Slané i sladké, jemné i pálivé, kyselé i hořké. Indická kuchyně je přepestrá a rozdílná, stejně jako samotná země. Na severu je spíš masitá, na jihu má zase větší říz a využívá více zeleniny. Prostě nezklame nikoho, jen se nesmíme bát nezvyklých chutí a kombinací.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.