Na Radku Pokornou sociální podnik Kokoza, jemuž šéfuje, se firmy obracejí s žádostí o pomoc, jak jednat co nejvíce ekologicky.
HN: Kdy se objevilo ve firmách "zelené" uvažování?
Tak třeba firma InterfaceFLOR s tím začala už v 70. letech. U nás se to mění v poslední době rok od roku a silně to vnímám v posledních pěti letech.
HN: S čím vším se na vás firmy obracejí?
Je to různé. Teď jsme pomáhali otevírat Bistro Chickin, kde je uzavřený koloběh potravin. Součástí toho bude i bezobalové hospodaření, kdy si zákazníci nosí vlastní nádoby na to, co nakoupí. A personál bude vysvětlovat a vzdělávat, proč třeba nedává víčka na kelímky.
Řídila regionální týmy v reklamních agenturách. Pracovala jako ředitelka komunikace v LMC. Je autorkou několika sociálních inovací. Působí v pracovní skupině, která připravuje akční plán ČR pro společenskou odpovědnost. Byla garantem Fóra pro udržitelné podnikání. Dnes je ředitelkou Kokozy, která se zabývá ekologií pro města a firmy.
Děláme pro firmy i pop-up, takzvané dočasné zahrady. Jak je řada lidí zavřená v klimatizovaných kancelářích a v open spacech, tak mají čím dál větší touhu jít o přestávce do zeleně. Takže máme poptávky po tom, jak by lidé mohli pracovat venku a něco si tam i vypěstovat. To znamená třeba bylinkovou zahrádku či záhon na terase nebo ve vnitrobloku, kde si zaměstnanci mohou natrhat bylinky na salát či si z nich uvařit čaj a ještě se kochat pohledem na ně a jejich vůní.
HN: Jsou nějaké příklady dobré praxe, kde to opravdu funguje?
Určitě je to Ikea. Tam jsme dělali hodně projektů. Oni přemýšlí už nad výběrem dodavatelů a v podobném duchu pokračují až do konce životnosti výrobku. Ve spolupráci s Heinekenem jsme loni zase dělali hodně zelených vnitrobloků. V Česku je to třeba Fosfa, která se snaží přemýšlet ekologicky, takže má nejen vertikální pěstování, ale i ekologickou řadu čisticích prostředků Feel Eco. A není to móda, ale prostě fakt, že oni to tak chtějí dělat.
HN: Jaké jsou trendy, které k nám přicházejí ze zahraničí?
Firmy se hodně zajímají o uzavřený cyklus potravy. To znamená o kompostování a budování komunitních zahrad. Hodně se na nás teď obracejí restaurace, které mají spoustu organických zbytků a říkají: nechceme je házet do popelnic, poraďte, jak s nimi naložit. Takže řada restaurací instaluje vermikompostéry - nádoby pro kompostování bioodpadu. Technicky to jde, jen to musí být odděleno od kuchyňských prostor.
HN: Vyčíslujete nějak úspory?
My ne, ale když firma takto uvažuje, přináší jí to benefity v podobě menší fluktuace zaměstnanců a jejich vyšší výkonnosti, a když ještě vyprodukovaný kompost rozdá místním zahrádkářům, buduje si dobré jméno vlastní značky. Moderní je třeba vertikální pěstování, což zlepšuje náladu v kanceláři, je to ale na péči věc náročná, protože každoročně se až třetina té zahrady musí obnovit.
HN: Pamatuji ještě před pár lety u jedné velké firmy, kde architekt zakázal lidem jakékoliv květiny…
Dnes jsme jinde. Je ale nepochybně příjemnější žít v zeleni, třeba v LMC, kde byť šlo o otevřené prostory, jsme žili skoro v džungli, což bylo velmi příjemné a akusticky dobré.
HN: Existují firmy, které mají třeba obědy čistě z lokálních surovin?
Ten trend je jasný ve start-upech. Už nejde jen o IT záležitosti, ale právě o malé firmy věnující se třeba výrobě lokálních marmelád. A těchto start-upů strmě přibývá. Mění se také uvažování o jídle. Firmy už nechtějí plýtvat, tak se spojují s potravinovými bankami nebo nakupují křivou zeleninu. Teď Intel vyvíjí aplikaci − a zapojily se do toho Unilever i Nestlé −, kde si lidé budou moci vyhledat původ potravin, kde a jak byl výrobek vyroben a jestli to bylo skutečně tak, jak je deklarováno.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist