Byznys s býčími spermiemi ve zkumavkách je jako obchod s luxusními auty. "Když má býk všechny vlastnosti, které šlechtitel potřebuje, a navíc se jedná o limitovanou edici, tak může cena za jednu inseminační dávku dosahovat až 2,5 tisíce korun," říká Kamil Malát z Českého svazu chovatelů masného skotu.

Pro domácí šlechtitele dobytka je v posledních letech nejzajímavějším mimoevropským trhem Turecko, které se v uplynulých čtyřech letech usilovně snaží vytvořit vlastní stáda skotu. Hovězí maso je vedle skopového a drůbeže významnou součástí tamní kuchyně, na rozdíl od vepřového, které muslimové z náboženských důvodů nejedí.

Pro chov skotu ale Turci potřebují kvalitní genetický materiál. Díky přísným tuzemským veterinárním pravidlům a přijatelným cenám je v maloasijské zemi oblíbený právě ten český. Býčí spermie zmrazené v dusíku jsou navíc jednodušší pro přepravu.

Obchodování s Tureckem však není jednoduché. Minulý rok tam české šlechtitelské firmy nedodaly ani jednu inseminační dávku. "Loni si tam vymysleli téměř nesplnitelné podmínky," říká Hana Štráfeldová ze šlechtitelské společnosti Natural, pro niž je Turecko nejvýznamnějším mimoevropským trhem.

S administrativními překážkami se dodnes potýkají i jiné firmy z oboru. "Dlouho se čeká na veterinární rozhodnutí potřebné k exportu. My na něj čekáme třeba tři čtvrtě roku," přibližuje Ladislav Škařupa z firmy CBS Genetics. Zamrznutí obchodu vloni podle něj souviselo i se změnami ve vládě po nepodařeném vojenském puči z roku 2016. "Vláda byla oslabená a nezvládala dělat žádná rozhodnutí."

Od letošního roku se však Naturalu a některým dalším podnikům podařilo znovu na turecký trh proniknout. Do Turecka se od ledna do listopadu podle údajů Státní veterinární správy vyvezlo 45 tisíc inseminačních dávek. Podle Štráfeldové za to může značné uvolnění dovozních podmínek, kterého Natural využil.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru