Byl jednou jeden hipster a ten se rozhodl, že bude samostatný a že si udělá cheeseburger ze zcela vlastních zdrojů. Trvalo mu to přes dva roky.

Inu, začneme obilím. To máte rok, nepočítám-li kultivaci samotného pole. Pak rajčata a cibule, okurka, to by neměl být problém. U toho všeho počítám, že si hipster nářadí pořídí v obchodě, protože vyrobit samostatně takovou motyku nebo si sám vyšlechtit semena by trvalo už příliš dlouho. Zároveň počítám, že know-how si mladík zjistí na internetu. Kdyby se chtěl sám naučit kultivovat pole, nemluvě o šlechtění, na základě svých vlastních zkušeností, možná by se cheeseburgeru dočkali až jeho potomci o několik generací později. Každopádně obilí je třeba nejen vypěstovat, ale sklidit, umlít a upéct. A ještě jsem zapomněl na další sazenicový řádek vašeho cheeseburgerového imperativu: je také třeba vypěstovat hlávku salátu, který do burgeru rozhodně patří.

Vyrobit kečup z rajčat a případnou majonézu by neměl být problém, ale je třeba odchovat slepice a vyrobit olej. Nic z toho není nepřekonatelná potíž, jen to zabere dost času, kapitálu, místa i námahy. Dobrá zpráva je, že se nám olej bude koneckonců hodit i na pozdější smažení mletého masa. Smažit by se dalo i na přepuštěném másle, které by si hipster mohl vyrobit tlučením smetany, kterou by posbíral z mléka, jež nadojil. Opět předpokládám, že po našem samozásobitelném hipsterovi nebudeme chtít, aby si vyrobil vlastní vědro a další nástroje.

Dobře, ale to jsme zatím jen u housky a oblohy. Ta středová komponenta cheeseburgeru se skládá z mletého hovězího, bude tedy třeba sehnat či chovat krávu nebo býčka. Předpokládám, že to bude kráva, protože ta se nám rovnou hodí k výrobě mléka, které je třeba k výrobě onoho sýru, který se má jednoho krásného dne uvelebit na mletém hovězím mezi dvěma bulkami vlastnoručně upečeného pečiva. Proces výroby sýru je náročný, a pokud budeme navíc trvat konkrétně na chuti čedaru, mohu jen popřát hodně štěstí. A trpělivosti. A času. Nemluvě o zkušenostech.

Zbývá vám ještě 50 % článku

Co se dočtete dál

  • V placené části se dozvíte jak si náš samozásobitelný hipster poradí se slaninkou a sezamem, proč jsme mu odpustili výrobu motyky a stavění mlýna a proč to vlastně vyprávíme.
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se