Na začátku týdne mohli hospodští konečně znovu naplno otevřít. Radost ze zprávy, na kterou čekali přes pět měsíců, jim však kazí starosti spojené s nedostatkem personálu. Kuchaři nebo číšníci si během pandemie často našli jinou práci a do té původní se už nevrátí. V gastronomii tak aktuálně chybí desítky tisíc pracovníků.

Trend potvrzují například data on-line tržiště práce Grason – do oboru se nehodlá vrátit přibližně pětina kuchařů a až čtvrtina barmanů a výčepních. „Lidé poznali svět, kde se pracuje osm až deset hodin, a ne víc. Pokud gastronomie svůj přístup nezmění, tak tomu nebude moci konkurovat,“ říká šéf společnosti Karel Mařík. Poptávka majitelů hospod po brigádnících naopak podle společnosti Grason narostla v posledních týdnech o 200 procent.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 179 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se