Právě teď by zelinář Petr Hanka potřeboval na sklizeň ještě dalších dvacet pracovníků. V Česku se mu však brigádníky nedaří najít ani mezi studenty, část úrody proto nestíhá sklidit tak rychle, jak by potřeboval. „Lidé si zvykli pracovat pět dnů v týdnu, ale nakupovat chodí sedm dnů týdně. Zelinářství tedy znamená práci i o víkendu, nebo když prší, což není úplně populární,“ říká majitel farmy Hanka Mochov.
V hlavní sezoně, která trvá od června do srpna, proto Hanka spoléhá především na agenturní pracovníky ze zahraničí. „Pomáhají nám vykrýt špičky, aktuálně je to sklizeň hrachu. Lidé s krátkodobými tříměsíčními vízy tak aktuálně tvoří asi třetinu našich zaměstnanců,“ dodává podnikatel.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.