Přichází čas oběda. Pivovarský klub v pražském Karlíně nabízí v obědovém menu těstoviny nebo třeba steak. Hostů tu sedí pár. „Pamatuju, že se tu nedalo prakticky sednout bez rezervace a teď je nás tady pět a půl,“ říká jeden z hostů. O pár hodin později hraje česká fotbalová reprezentace zápas kvalifikace na nadcházející mistrovství světa. V karlínské hospodě U Zábranských je poloprázdno. „Pomalu jsem k sobě neměl koho sehnat, aby se mnou do hospody šel. A dělat si rezervaci na sezení je v dnešní době docela zbytečnost,“ svěřuje se fotbalový fanoušek Jonáš.
Obě scény potvrzují, že hosté se do restaurací sice vrátili, ale v menších počtech než před koronavirem. Na mnohých místech po celé republice se ale zároveň nemají vrátit kam. Například v Pardubicích pandemii nezvládla restaurace Cartellone v centru města. Místo nabídky jídel visí u jejího vstupu cedule, která nabízí celý objekt k pronájmu. Není zdaleka jediná – ke koupi či pronájmu je v Česku podle inzerátů realitních webů a kanceláří více než tisícovka gastro podniků.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.