Přemysl Forejt popíchnul síť rychlého občerstvení McDonald’s na Instagramu a je z toho tříletá spolupráce. Šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, která se soustřeďuje na neotřelou kuchyni i prostředí, bude v řetězci kontrolorem kvality. 

„Nedávno jsem pro vás mapoval nejlepší snídaně v Olomouci. Udělal jsem si i zastávku v McDonald’s, protože jsem chtěl zjistit, proč jsou ty jejich hranolky tak dobrý,“ začal příspěvek na sociální síti Forejt s tím, že mu fastfood nabídl, ať se jde podívat nejen do zákulisí přípravy hranolek, ale i na všechny jejich výrobní procesy. „A tak jsem se z ničeho nic stal kontrolorem kvality pro ‚Mekáč‘,“ dodal Forejt, který je známý také z televizní soutěže Masterchef, v níž se hledá nejlepší amatérský kuchař. 

Během dlouhodobé spolupráce bude Forejt prověřovat suroviny, výrobní procesy a dodavatele. „Vezmu vás přímo ke zdroji a zodpovím poctivě vše, co bude třeba. Klidně kvůli vám půjdu i na pastvu a do pole a zmapuji celou cestu surovin odtud až k vám na tác,“ uvedl na Instagramu. 

Zárodek spolupráce vznikl v době, kdy Forejt po Olomouci během února testoval místní snídaně v několika podnicích. Šéfkuchař se netají tím, že ač se soustřeďuje na zážitkovou gastronomii, do fastfoodu chodí. Stavil se proto také v McDonald’s, kde polemizoval nad hranolky a na sítích se zeptal, co stojí za tím, že chutnají všude stejně.  

„Přemkovo pošťouchnutí nás překvapilo a zároveň pobavilo. Říkali jsme si, jak jej přesvědčit, že naše hranolky jsou opravdu jen z brambor? Došli jsme k jedinému možnému závěru – vše mu osobně vysvětlit a ukázat,“ uvedla Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s pro Česko a Slovensko.

Forejt se má v průběhu spolupráce v první řadě zaměřit na dodavatele a suroviny, jako jsou brambory, a dále má jít o přípravu burgerů. Práci pro fastfood budou fanoušci sledovat především na sociálních sítích. Jeho úkolem má být podle prohlášení českého zastoupení McDonald’s zvýšení vnímání kvality všech surovin a produktů v očích veřejnosti prostřednictvím osobních zkušeností. 

„Jsem hrozně zvědavý. Těším se, že vše uvidím na vlastní oči, budu mluvit s dodavateli, odborníky i zaměstnanci z restaurací. McDonald’s je pojem a mě samotného zajímá, jak má nastavené a propracované procesy, z čeho své jídlo, jehož i já sám jsem fanoušek, připravuje, navíc v tak extrémním tempu,“ říká Forejt.