Nezanedbatelnou součástí české kulturní krajiny jsou budovy pivovarů. Není divu, vždyť dříve měla svůj pivovar div ne každá větší vesnice. Před první světovou válkou bylo v zemích Koruny české přes 800 pivovarů, některé zdroje dokonce tvrdí, že jich bylo 1200. A to už bylo po první velké vlně uzavírání malých pivovarů v druhé polovině 19. století. Malé pivovary totiž nedokázaly ustát konkurenci velkých průmyslových pivovarů, které měly větší ekonomickou sílu a také kvalita jejich piv byla stabilnější. Stovky dalších malých pivovarů zlikvidovaly dva světové válečné konflikty a další ránu jim zasadili komunisté, kteří dokonce počátkem padesátých let snili o tom, že proletariát přestane pít alkohol. Tuto myšlenku poměrně rychle opustili, ale investovali prakticky jen do velkých pivovarů, které měly potenciál vyvážet a získávat tak potřebné valuty. „Ranou z milosti“ pak byla pro menší pivovary privatizace z devadesátých let a postupný příchod nadnárodních koncernů. Budovy starých pivovarů sloužily jako sklady nebo třeba autodílny a chátraly. V roce 1999 v Česku fungovalo pouhých 56 pivovarů.

Teprve v posledních letech se s příchodem minipivovarské revoluce objevili noví vlastníci, často nadšenci, kteří investovali nemalé prostředky do rekonstrukce historických budov. A velmi často to stojí za to. HN připravily stručný přehled těch nejpovedenějších rekonstrukcí, které by vám neměly uniknout během vašich letních dovolených.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se