Mnoho zemí má nějakou svou gastronomickou specialitu, jejíž oblibu cizinci ne úplně chápou. Na Sardinii holdují sýru casu marzu s živými larvami, na Islandu zase fermentovanému žraločímu masu hákarl. V Česku mnoho zahraničních návštěvníků kroutí hlavou nad masovým sběrem a následnou konzumací hub.
V Německu do této kategorie patří nealkoholický nápoj Spezi (čti špeci). Historie mixu coly a pomerančové limonády spadá sice až do padesátých let, v posledních letech však německé pivovary vedou ostré soudní spory o to, kdo má na Spezi práva. Jde totiž o hodně a netýká se to jen Německa. Sázka na stále populárnější nealko segment je pro pivovarníky cestou, jak se vypořádat s čím dál více klesající spotřebou piva všude ve světě.
Co se dočtete dál
- Proč pivovary v Německu vedou boj o bizarní colový nápoj.
- Proč je pro pivovary nealko segment stále důležitější.
- Jakou část na celkové spotřebě v Česku tvoří piva bez alkoholu.
- Jaké další nealko verze alkoholických nápojů jsou na trhu k dostání.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.