Nedělní oběd dostává svému přízvisku „sváteční“. A to kvůli výraznému nárůstu tuzemských cen za potraviny. Ty se v průměru meziročně zvedly o pětinu, kvůli čemuž Česko patří ve zdražování jídla ke špičce mezi státy Evropské unie.
Například máslo zdražilo Čechům v meziročním srovnání nejvíc ze všech států EU – téměř o 61 procent. Vyplývá to z dat evropského statistického úřadu (Eurostat). Nejvíce si lidé v republice připlatí i za vepřové maso, výrazně zdražilo také kuřecí, mouka či minerálky. Relativně nejméně si v porovnání s ostatními státy sedmadvacítky připlatí Češi za pivo, kávu a ovoce.
Proč ale zrovna v Česku zdražuje jídlo rychleji než ve většině zemí Evropy včetně nejbližších sousedů? Podle potravinářů je pro to několik důvodů. Prvním z nich jsou vysoké ceny energií. Jak se projevují v cenách potravin, lze vidět například na zmíněném másle, jehož výroba je energeticky náročná: od dojení krav, které obstarávají stroje, přes jeho samotnou výrobu až po držení stabilní teploty v provozu během celého roku.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.