Nedělní oběd dostává svému přízvisku „sváteční“. A to kvůli výraznému nárůstu tuzemských cen za potraviny. Ty se v průměru meziročně zvedly o pětinu, kvůli čemuž Česko patří ve zdražování jídla ke špičce mezi státy Evropské unie.

Například máslo zdražilo Čechům v meziročním srovnání nejvíc ze všech států EU – téměř o 61 procent. Vyplývá to z dat evropského statistického úřadu (Eurostat). Nejvíce si lidé v republice připlatí i za vepřové maso, výrazně zdražilo také kuřecímouka či minerálky. Relativně nejméně si v porovnání s ostatními státy sedmadvacítky připlatí Češi za pivokávu a ovoce.

Proč ale zrovna v Česku zdražuje jídlo rychleji než ve většině zemí Evropy včetně nejbližších sousedů? Podle potravinářů je pro to několik důvodů. Prvním z nich jsou vysoké ceny energií. Jak se projevují v cenách potravin, lze vidět například na zmíněném másle, jehož výroba je energeticky náročná: od dojení krav, které obstarávají stroje, přes jeho samotnou výrobu až po držení stabilní teploty v provozu během celého roku.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se