Když mají lidé sami zhodnotit, zda plýtvají jídlem, mnoho případů opomenou. Proto se výzkumníci z Mendelovy univerzity rozhodli pro celosvětově unikátní projekt – brněnským domácnostem se mezi lety 2019 a 2022 tajně „prohrabovali“ v odpadcích. „Smyslem našeho projektu nebylo pouze zjistit, kolik potravin se skutečně vyplýtvá, ale také zda je možné domácnosti nějak ovlivnit, aby vyhazovaly jen minimum,“ říká vedoucí výzkumu Lea Kubíčková.
Není množství potravin, které vyhodí domácnosti, zanedbatelné ve srovnání s tím, kolik musí neprodaných potravin zlikvidovat třeba supermarkety?
Právě že není. Až polovinu vyplýtvaných potravin v celém řetězci „od vidlí po vidličku“, tedy když zahrneme výrobce, zpracovatele, distribuci i maloobchod, mají ve vyspělých zemích na svědomí domácnosti. Potraviny jsou tu na rozdíl od třetího světa pro domácnosti relativně dostupné, a proto se jimi hodně plýtvá.
To je docela překvapivé především dnes v éře zdražování, když člověk sleduje zákazníky v samoobsluhách, kteří pečlivě vybírají podle ceny a obvykle nenakupují to, co opravdu nepotřebují.
V tříletém výzkumu, který skončil minulý rok, máme podchycené jen první dva loňské kvartály, kdy zdražování ještě nebylo tak výrazné. Proto se nám tam ještě tolik nepromítlo. Ale dá se očekávat, že vysoké ceny potravin budou mít za následek menší plýtvání. Pokud budou lidé motivováni k správnému zacházení s potravinami a omezení plýtvání, může domácnost ušetřit kolem 14 tisíc korun ročně. To je odhadovaná hodnota vyplýtvaných potravin na modelovou rodinu se dvěma dětmi a rok.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.