Do Česka se po vstupu Popeyes chystá další významný americký řetězec rychlého občerstvení. A podobně jako značka jižanského smaženého kuřete se chystá odstartovat první pobočkou v centru Prahy. Přichází Five Guys, fastfood proslavený svými hamburgery, hranolky a mléčnými koktejly.

Na český trh se řetězec dostane díky transakci, která poměrně v tichosti proběhla na konci října. Investiční holding Monterock International, který se zabývá private equity akvizicemi v oblastech nemovitostí, pohostinství a gastronomie, koupil lucemburskou společnost FG Central Europe. Ta vlastní franšízová práva na provoz a rozvoj značky Five Guys v pěti zemích střední a východní Evropy. Konkrétně jde o Českou republiku, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Ve Vídni už má FG Central Europe dvě pobočky, které také přecházejí pod nového vlastníka.

„Jsme opravdu nadšeni, že nastupujeme s Five Guys na novou cestu. Celá moje rodina je velkým fanouškem značky, už dlouho jsme tam věrnými strávníky,“ prohlásil Petros Stathis, zakladatel a předseda představenstva Monterock International. „Tato akvizice je v souladu s naší ambicí rozvíjet a optimalizovat přední gastronomické značky po celém světě ve výjimečných lokalitách.“

Stathis měl na mysli vedle Vídně, kde se má příští rok otevřít několik dalších restaurací Five Guys, také Prahu. Podle jeho slov je česká metropole „next step“ a je na nejvyšších místech „důsledného rozvojového plánu“.

Podle informací HN by se na první krok Five Guys na tuzemském trhu nemělo moc dlouho čekat. Americký řetězec by měl otevřít svou pobočku ve druhém nebo třetím kvartále příštího roku v souvislosti s ukončením rekonstrukce obchodního domu Máj na Národní třídě.

Ikonický nákupní prostor by se měl v novém kabátě otevřít v květnu 2024 a měl by výrazně obohatit pražskou scénu s rychlým občerstvením: vedle Five Guys tam určitě bude i další pobočka Popeyes, jehož otevření v horní části Václavského náměstí přitáhlo velkou pozornost a dodnes – tři týdny poté – se před ním tvoří fronty.

Zástupci Monterock International na otázky zaslané HN ohledně vstupu do Česka nereagovali. „Aktuálně mohu potvrdit pouze dohodu s Popeyes, kde již máme podepsánu smlouvu. S dalšími fastfoodovými řetězci, mezi nimiž jsou velká světová jména z oboru, o jejich případném působení v OD Máj stále jednáme. Zatím ale s nimi nemáme podepsány smlouvy, proto je jmenovat nemůžeme,“ uvedl Martin Klán, člen správní rady společnosti Amádeus Real Estate, která Máj vlastní.

Cena hamburgeru jako možná překážka

„Nevýhodou Five Guys by mohlo být dražší menu, než na co jsou Češi zvyklí. Jejich burger vychází okolo 250 korun, což by u nás mohla být velká překážka,“ upozorňuje René Müller, zakladatel hranolkové sítě Faency Fries, s tím, že etablované fastfoody, ač také v poslední době zdražily, nastavily Čechům přijatelnou cenovou úroveň.

Five Guys by naopak mohly zabodovat pro Čechy atraktivní nabídkou. „Každý ví, co jsou hamburger, hranolky a shake,“ říká Daniel Ryška, který dříve pro společnost AmRest vedl český Burger King. Podle jeho slov McDonald’s v Česku prošlapal cestu dalším konceptům postaveným na burgerech, podobně jako KFC umetlo cestu u kuřecího menu pro Popeyes.

Pět chlapů v rodině

Five Guys otevřel první restauraci v roce 1986 ve městě Arlington nedaleko hlavního města Washingtonu. Jméno dostal podle „pěti chlapů“ v rodině zakladatelů: podnikateli Jerrym Murrellovi a jeho synech Jimovi, Mattovi, Chadovi a Benovi. Po rozjezdu Five Guys měli manželé Murrellovi ještě jednoho syna Tylera. Všichni jsou dodnes zapojeni do rodinného byznysu.

Během devadesátých let přidal Five Guys několik dalších poboček, které jsou známé díky použití velkých bílých a červených dlaždiček. Opravdový boom nastal až po roce 2002, kdy Murrellovi rozjeli koncept franšíz. Díky tomu šlo po roce 2010 o nejrychleji rostoucí řetězec v USA, který se posléze rozkročil na další kontinenty, včetně Evropy, Asie i Austrálie. Celkem mají Five Guys 1850 restaurací.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.