Po lednovém zvýšení DPH zdražilo čepované pivo 62 procent restaurací a hospod. Zbylých 38 procent zatím ceny nezvýšilo, hlavně kvůli obávám z odlivu hostů a jejich menších útrat. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi 3400 hospodami v Česku. „V průměru se tak zvýšily ceny čepovaného piva napříč trhem o 2,80 koruny na půllitr,“ řekl mluvčí největšího tuzemského pivovaru Zdeněk Kovář. Daň z přidané hodnoty na točené pivo se od ledna zvedla z 10 na 21 procent.

Podle průzkumu, na kterém se podílel i provozovatel pokladních systému Dotykačka, nehrozí další vlna zavírání hospod. Letos podle něj zavření restaurace plánují dvě procenta provozovatelů. Téměř 12 procent ale omezí otvírací hodiny nebo sníží počet otvíracích dní, a to hlavně v zimě před sezonou. Hospody ale plánují také zavádět novinky a vylepšovat služby, které mají udržet současné nebo přivést nové zákazníky, plyne z průzkumu.

Skoro třetina hospodských, 30 procent, se teď podle průzkumu nejvíce bojí odlivu hostů a čtvrtina, 24 procent, menších útrat. „Ale na prodejích piva v první měsících vidíme, že setkávání se s přáteli v hospodách je pro Čechy důležité a že nenechají ‚své‘ podniky padnout,“ řekl obchodní ředitel Prazdroje Roman Trzaskalik.

Hospodské trápí nedostatek personálu. Asi 18 procent majitelů a provozovatelů má podle průzkumu obavu, že pohostinství už není tak atraktivní. Proto se téměř desetina z nich rozhodla, že bude v provozovnách pomáhat s obsluhou.