V chuti piva hraje klíčovou roli složení vody. Proto tuzemští pivaři vesměs opovrhují pivy českých značek vyráběnými licenčně v zahraničí, a tedy z jiné vody. Vinohradský pivovar, jeden z nejznámějších českých minipivovarů, přitom nedávno přesunul podstatnou část výroby z pražské čtvrti do Káraného ve středních Čechách, tedy více než 30 kilometrů od domovského podniku.

Právě tam teď vaří „vlajkovou“ nefiltrovanou jedenáctku ležák, která se na celkové produkci podílí z více než 75 procent. Ze zákazníků si však nestěžuje nikdo. Nový pivovar za 150 milionů korun stojí totiž přímo naproti významné úpravně vody. Ta zásobuje nejen káranskou produkci, ale i zhruba čtvrtinu Prahy, včetně Vinohrad, kde se jedenáctka vařila původně.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak se postupem času mění odvětví minipivovarů.
  • Proč se menší podniky dlouho bály klasického ležáku.
  • Jak funguje nová výroba Vinohradského pivovaru v Káraném.
  • Proč se v nabídce najednou objevuje více devítek, osmiček a dalších lehčích piv.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.