V chuti piva hraje klíčovou roli složení vody. Proto tuzemští pivaři vesměs opovrhují pivy českých značek vyráběnými licenčně v zahraničí, a tedy z jiné vody. Vinohradský pivovar, jeden z nejznámějších českých minipivovarů, přitom nedávno přesunul podstatnou část výroby z pražské čtvrti do Káraného ve středních Čechách, tedy více než 30 kilometrů od domovského podniku.
Právě tam teď vaří „vlajkovou“ nefiltrovanou jedenáctku ležák, která se na celkové produkci podílí z více než 75 procent. Ze zákazníků si však nestěžuje nikdo. Nový pivovar za 150 milionů korun stojí totiž přímo naproti významné úpravně vody. Ta zásobuje nejen káranskou produkci, ale i zhruba čtvrtinu Prahy, včetně Vinohrad, kde se jedenáctka vařila původně.
Co se dočtete dál
- Jak se postupem času mění odvětví minipivovarů.
- Proč se menší podniky dlouho bály klasického ležáku.
- Jak funguje nová výroba Vinohradského pivovaru v Káraném.
- Proč se v nabídce najednou objevuje více devítek, osmiček a dalších lehčích piv.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist