Jeden ze známých citátů Benjamina Franklina říká, že „unce prevence vydá za libru léčení“. V hospodářské politice toto platí jakbysmet. Jednou z oblastí, která v tomto kontextu stojí u nás za povšimnutí, jsou ceny potravin a fungování (agro)potravinových trhů, které se dostaly pod drobnohled zejména v důsledku turbulencí v letech 2022 a 2023. 

Tyto lze dělit mnohými způsoby, nicméně pro účely tohoto příspěvku zvolme klasický vertikální řetězec, a sice ve formě prvovýrobci, zpracovatelé (v různých formách) a maloobchod. Jaká je na jednotlivých stupních konkurence? Nejdříve uveďme, že ÚOHS a další aktéři mají několik vodítek, podle nichž se mohou rozhodovat. Pokud nebudou uvažovat časté vytváření kartelů samo o sobě, pak se primárně jedná o měřítka koncentrace odvětví. Minimálně dvě z nich lze doporučit v podmínkách české ekonomiky: standardní Hirschman-Herfindahlův index (dále již jen HHI), který sčítá kvadráty tržních podílů jednotlivých firem. To tedy znamená, že čím méně je na trhu opravdu velkých hráčů, tím vyšší index bude. Příkladně: situace, v níž jedna firma ovládá 50 procent trhu a další jsou již rozdrobenější, je z pohledu takto pojaté koncentrace „horší“, než pokud tři firmy ovládají každá jednu čtvrtinu trhu.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak se vyvíjí ceny potravin v České republice?
  • Jak fungují současné retailové řetězce a jak ovlivňují trh?
  • Jaké jsou možné důsledky naší potravinové soběstačnosti?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás číst názory chytrých lidí? Odebírejte newsletter Týden v komentářích, kde najdete výběr toho nejlepšího. Pečlivě ho pro vás každý týden sestavuje Jan Kubita a kromě jiných píší Petr Honzejk, Julie Hrstková, Martin Ehl a Luděk Vainert.