Na americkém trhu se objevilo zničehonic. Regionální, ekologické a zdraví prospěšné. Pekanové mléko sklízí coby konkurent náhražek kravského mléka pozoruhodný úspěch. Proč si nápoj z pekanových ořechů získal ve Spojených státech takovou oblibu? A přijde v nejbližší době také do Česka?

Alergiků a lidí s intolerancí na laktózu po světě přibývá. V USA jde dokonce o více než třetinu spotřebitelů. Používat rostlinné náhražky laktózových výrobků se navíc stalo i oblíbeným trendem. I proto se byznys s alternativami kravského mléka rozběhl ve velkém. Mezi ty nejoblíbenější patří náhražky z mandlí, ovsa a sóji. Pěstování těchto plodin, především mandlí, však vyžaduje velké množství vody, což se projevuje na ceně produktů, ale i na ekologické stopě.

Právě na to upozornila zakladatelka první značky pekanového mléka PKN Laura Shenkarová, když se v Kalifornii před několika lety rozhodla pracovat s regionální plodinou odolnou vůči suchu. Tedy právě s pekanovými ořechy.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.