Z alít si salát kvalitním olivovým olejem je stále větší luxus. Jeho cena od loňského května, kdy na mezinárodním trhu dosahovala průměrných 2000 eur za tunu, stoupla o tři čtvrtiny na 3500 eur.

"Tempo, jímž zdražuje olivový olej, je opravdu znepokojivé," říká Lamine Lahousniová z londýnské společnosti Euromonitor International. Podle ní maloobchodní cena loni ve světě stoupla o průměrných 10 procent, asi třikrát tolik než balené potravinářské zboží.

Distributoři a maloobchodníci nyní na dodavatelích žádají mnohem více, než je ve skladech. Na evropský trh se navíc tlačí odběratelé z Jižní Ameriky, kde se neurodilo.

Neblahé důsledky sucha

Zhruba 97 procent veškerého olivového oleje, který se ve světě vylisuje, pochází ze Středomoří. Vůbec největším dodavatelem je Španělsko.

Zásoby olivového oleje ve Španělsku klesly na kritickou úroveň, cituje agentura Bloomberg ze zprávy hamburské výzkumné společnosti Oil World. Za tunu španělského nejkvalitnějšího oleje (extra panenského) se koncem července platilo přibližně 3900 eur za tunu, nejvíce od dubna roku 2006.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se