Nastává čas oběda. Stoly restaurace v pražském Karlíně jsou zčásti zaplněné, lidé obědvají. Vedle jídla mají na stole i sklenici piva. Velká část z nich přitom bude pravděpodobně nealkoholická. 

„V práci chodíme na obědy většinu týdne do klasických hospod. Někdy tam jsou ta jídla těžší a člověk by si nejradši na slehnutí dal i malé pivo. To ale nejde, i kvůli tomu, že jezdím autem. Dřív jsem se nealko piv bál, říkal jsem si, že to určitě poznám na chuti. Teď si dám jedno dvě prakticky každý den a rozdíl už moc nevidím,“ vysvětluje výběr nápoje obchodní zástupce Milan Honejsek.

Obliba piv s nulovým procentem alkoholu u Čechů zkrátka roste. A to jak těch klasických, která mají co nejvíc připomínat jejich alkoholickou předlohu, tak zejména takzvaných pivních mixů – kombinaci nealkoholického piva a ovocných šťáv. „Nealkoholickým pivům se každoročně daří. V roce 2020 tvořilo z celkového množství vyrobeného piva určeného pro tuzemský trh 7,3 procenta, meziročně si tak polepšilo o 1,2 procenta,“ sdělila HN Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se