Nastává čas oběda. Stoly restaurace v pražském Karlíně jsou zčásti zaplněné, lidé obědvají. Vedle jídla mají na stole i sklenici piva. Velká část z nich přitom bude pravděpodobně nealkoholická.
„V práci chodíme na obědy většinu týdne do klasických hospod. Někdy tam jsou ta jídla těžší a člověk by si nejradši na slehnutí dal i malé pivo. To ale nejde, i kvůli tomu, že jezdím autem. Dřív jsem se nealko piv bál, říkal jsem si, že to určitě poznám na chuti. Teď si dám jedno dvě prakticky každý den a rozdíl už moc nevidím,“ vysvětluje výběr nápoje obchodní zástupce Milan Honejsek.
Obliba piv s nulovým procentem alkoholu u Čechů zkrátka roste. A to jak těch klasických, která mají co nejvíc připomínat jejich alkoholickou předlohu, tak zejména takzvaných pivních mixů – kombinaci nealkoholického piva a ovocných šťáv. „Nealkoholickým pivům se každoročně daří. V roce 2020 tvořilo z celkového množství vyrobeného piva určeného pro tuzemský trh 7,3 procenta, meziročně si tak polepšilo o 1,2 procenta,“ sdělila HN Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.