Ve chvíli, kdy je inflace nejvyšší za posledních 13 let, není vůbec snadné najít výrobek, jehož cena by klesla. Přesto takové produkty existují – v porovnání s loňskem zlevňují především některé druhy ovoce a zeleniny nebo vepřové maso. Například cena jablek je podle zářijových dat Českého statistického úřadu meziročně o 15 procent nižší, citrony nebo mrkev pak zlevnily téměř o pětinu.

V kombinaci s růstem mezd, zdražováním energií a dalších surovin však může mít pokles cen ovoce a zeleniny významné dopady na jejich pěstitele. „Současné výrobní náklady českých zemědělců stále rostou, zvyšují se například ceny obalových materiálů, energií i lidské práce. Kombinace těchto faktorů může vést k vážným existenčním problémům,“ myslí si prezident Agrární komory Jan Doležal.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se