Ve chvíli, kdy je inflace nejvyšší za posledních 13 let, není vůbec snadné najít výrobek, jehož cena by klesla. Přesto takové produkty existují – v porovnání s loňskem zlevňují především některé druhy ovoce a zeleniny nebo vepřové maso. Například cena jablek je podle zářijových dat Českého statistického úřadu meziročně o 15 procent nižší, citrony nebo mrkev pak zlevnily téměř o pětinu.
V kombinaci s růstem mezd, zdražováním energií a dalších surovin však může mít pokles cen ovoce a zeleniny významné dopady na jejich pěstitele. „Současné výrobní náklady českých zemědělců stále rostou, zvyšují se například ceny obalových materiálů, energií i lidské práce. Kombinace těchto faktorů může vést k vážným existenčním problémům,“ myslí si prezident Agrární komory Jan Doležal.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.