Oxid titaničitý, který je známý také jako titanová běloba nebo „éčko“ E171, přidávají výrobci potravin do žvýkaček, pečiva, rýžových nudlí nebo cukrovinek. Látka sice nemá žádnou chuť ani vůni, zajistí však co nejsvětlejší barvu daného produktu. Brzy se ale potravináři budou muset bez této přísady obejít. Od pondělí platí v Evropské unii zákaz používat titanovou bělobu při výrobě potravin. Nařízení má půlroční odklad, díky němuž mají potravináři čas na to, aby zákazu přizpůsobili svou výrobu. Od 7. srpna už budou moci pouze doprodat skladové zásoby výrobků, které E171 obsahují. 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se