Na oběd s kolegy chodí finanční specialista Marek Zienert jen asi dvakrát v týdnu, zbylé dny si do kanceláře v centru Prahy nosí vlastní jídlo. „Vzhledem ke zvyšujícím se cenám obědových menu jsme se s přítelkyní rozhodli, že je na čase začít si obědy častěji vařit doma,“ říká Zienert. Kromě peněz mu to prý ušetří také poměrně dost času – zatímco oběd v některé z restaurací v okolí mu z pracovního dne ukrojí zhruba hodinu, sníst vlastní oběd v kanceláři mu trvá jen poloviční dobu. „Za stejnou cenu jako v restauraci si navíc uvařím větší množství jídla a zároveň mám kontrolu nad kvalitou potravin, které u vaření používám,“ dodává.

Nejvyšší inflace od začátku 90. let se výrazně projevuje už také v cenách na jídelních lístcích tuzemských hospod a restaurací. Jejich majitelé kvůli rostoucím nákladům na energie nebo mzdy personálu v posledních měsících zdražují až o pětinu. Podle dat, která pro HN z pokladních systémů připravila společnost Dotykačka, narostla za poslední tři roky cena obědů o 28 procent. Jejich průměrná cena se nyní pohybuje kolem 150 korun. Na výrazné zdražení proto stále více Čechů reaguje podobně jako Zienert – raději si do práce nosí „krabičky“ s vlastním jídlem.

Zbývá vám ještě 70 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se