Klasická česká hospoda skomírá, tržby padají klubům a diskotékám, naopak návštěvnost kaváren a bister, především ve dvou největších městech republiky, zažívá rozkvět.

Dlouhodobé trendy vyplývající z dat společnosti Dotykačka jsou jasné. Praha jen tak nepřijde o status města, které se dlouhodobě drží v první desítce světa v počtu pohostinských zařízení na osobu. Naopak z menších měst a chudších krajů budou hospody postupně mizet. Stejně jako se to už v průběhu posledních let stalo v menších vesnicích.

Když to vezmeme postupně, tradiční hospoda vymírá nejen kvůli tomu, že se lidé stěhují do větších měst (protože si stěžují, že na vesnici nic není, ani hospody). Nejdřív to byl zákaz kouření, potom příchod elektronické evidence tržeb, následovaly restrikce spojené s pandemií koronaviru, prudký růst cen elektřiny a následný prudký růst celkové inflace. A v letošním roce je to prudké navýšení daně z přidané hodnoty na čepované pivo a také pasáž novely zákoníku práce, která se týká tzv. dohodářů.

Růst DPH mohou možná hostinští promítnout do růstu cen (jen se často snaží nezvyšovat prudce cenu piva, ale rozprostřít cenové navýšení do všech položek a ušetřit tak pivaře i svoje tržby před šokem). Změny práce na dohodu jsou ale zatím otevřené. Novela má platit od poloviny roku, zaměstnavatelé ovšem tvrdí, že v současné podobě jsou novinky neproveditelné a často i finančně náročné z hlediska evidence.

Trendy posledních let jsou jasné. Vedle klasických turistických pastí (které budou existovat vždy) přežijí zejména podniky, které nabízí „něco navíc“. Návrat kaváren na výsluní není o dobré kávě, ale o tom, že do repertoáru přidaly jídlo (včetně veganské nabídky pro generaci Z), míchané nápoje na bázi alkoholu i bez něj a často také každodenní kulturní program. Klasická česká hospoda ve městech přežije, ale budou jí konkurovat různé národní kuchyně, luxusní restaurace a právě kavárny. Bude tedy muset přijít s něčím jiným než jen se sázkou na pivo, jehož vyšší cena dokáže zbrzdit i chutě a útraty štamgastů.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.