Na začátku milénia Ivana Malivojevičová vyměnila velmi dobře placenou pozici v bance za zástěru v restauraci McDonald's. Risk jí vyšel, po ročním tréninku v provozu rozjela první franšízovou pobočku a letos v říjnu otevře již dvanáctou. V síti řetězce se zlatými oblouky v logu je Malivojevičová v Česku unikát, nikdo nemá poboček víc. Běžný franšízant jich provozuje v průměrně čtyři až pět.
Z čísel je jasné, že spojení podnikání s americkým řetězcem rychlého občerstvení Malivojevičové vychází. Na byznys není sama, restaurace řídí společně s manželem Slobodanem pod firmou McPARTNERS. Zaměstnávají přes 1300 lidí a roční tržby se v posledních letech točí kolem miliardy korun. Jejich nejnavštěvovanější restaurace? Na D1 na příjezdu do Prahy v Průhonicích.
Byznysový příběh podnikatelky se začal psát krátce po revoluci. S pár stovkami dolarů v kapse a lámanou angličtinou vystoupila v roce 1990 na newyorském letišti JFK. Šestiměsíční pobyt a turistické vízum následně proměnila v práci, nejdříve pro státní úřad ve Virginii, pak pro velkou banku. Svůj americký sen, tedy vlastní podnikání, si začala ale plnit až ve spojení s McDonald's v rodném Česku.
Co se dočtete dál
- Jaké je to podnikat s McDonald's.
- Proč nepodniká na vlastní pěst.
- Kolik rozjetí byznysu stojí.
- Kdy se restaurace začne zhodnocovat.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.