Perský Nový rok na Starém Městě pražském

Když Gourmetguruovi navrhl minulou neděli jeho americký známý s íránskými předky, aby se připojil k oslavám perského Nového roku, pochopitelně neváhal. Íránská komunita se v Praze schází v restauraci Sultán v ulici U Milosrdných. V exotickém podniku, kterým se mezi ohnivými úsměvy břišních tanečnic neslo aroma z vodních dýmek, Gourmetgurua pochopitelně zajímala hlavně perská slavnostní tabule. Jako předkrm se servírovala hustá kašovitá polévka áš-e rešte s luštěninami a špenátem, poté bylo na výběr několik hlavních jídel. Tradičně se v Persii během oslav podává pečený pstruh s bylinkovou rýží, většina spolustolovníků však sáhla po mletém hovězím a jehněčím kabab kúbide na špejli s šafránovou rýží. Popíjely se jogurtové nápoje podobné tureckému ayranu a ovocné džusy. Ale také pivo nebo víno, což by v islámském světě nepřipadalo v úvahu, neboť alkohol je tam přísně zakázaný. Jakým způsobem ovlivnila promile tradiční íránskou zábavu v pokročilejších nočních hodinách, nemůže Gourmetguru posoudit, neboť se dlouho nezdržel. Asi i proto, že ho jídlo trochu zklamalo. Intuitivně očekával něco pikantního se zajímavě kořeněnou chutí, ale tenhle pokrm byl spíš mdlý a nevýrazný. Úroveň kteréhokoliv národního jídla se dá těžko objektivně posoudit, když člověk nemá srovnání. Sami rodilí Íránci ale tentokrát přiznali, že tomu, co se vaří v jejich domovině, se tohle menu zdaleka nevyrovnalo. Gourmetguru ale není nevděčný a váží si alespoň snahy představit Evropanovi méně známou kuchyni Orientu.

Aprílové zahájení Jam & Co.

Gourmetguru před měsícem informoval i tom, že člen skupiny PSH a hiphopový producent Mike Trafik otvírá svoji restauraci Jam & Co. Nyní už můžeme sdělit podrobnosti. Podnik bude otevřen 1. dubna na okraji Krymské ulice v Praze a podle toho, co měl Gourmetguru možnost vidět minulý týden na neformálním představení restaurace, to bude rozhodně zajímavý koncept. Asijskou fúzi si tu užijete v prostředí, které je moderní a na hipsterskou Krymskou ulici i poměrně luxusně působící. Celá věc rozhodně vypadá jako něco, co se Gourmetguruovi bude líbit.

Zbývá vám ještě 30 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se