První závod, který v Česku od roku 2007 zpracovával řepku do biopaliv, končí s touto plodinou a nově bude zpracovávat pouze použitý fritovací olej. A i v tomto mu bude patřit prvenství. Výrobu takzvané druhé generace biopaliv spustí na podzim v Ústí nad Labem společnost Chemoprojekt ze skupiny Safichem Group rodiny Plachých.

Velikost investice do přestavby jednotky v areálu bývalé chemičky Setuza se pohybuje v nižších desítkách milionů korun. Firma už získala většinu potřebných povolení a do měsíce očekává i to poslední k provozování daňového skladu.

"Jednotku v současné době předěláváme na použitý fritovací olej, protože se domníváme, že biopaliva druhé generace mají větší budoucnost," říká Radomír Kučera, ředitel odboru biodiesel ze společnosti Chemoprojekt. Souvisí s tím například zajištění vyhřívání skladovacích tanků, protože fritovací olej musí mít určitou teplotu, aby z tanků vytekl.

85 procent

O tolik méně skleníkových plynů oproti běžné naftě vzniká při spalování biopaliva vyráběného z použitého fritovacího oleje. U řepky jde jen o 35 procent.

6–8 tisíc tun

bude činit plánovaná měsíční kapacita nové výrobní jednotky na zpracování použitého fritovacího oleje.

Závod v areálu Setuzy postavil právě Chemoprojekt a je v podstatě stejný jako ten, který Tomáš Plachý později vybudoval v Lovosicích pro Agrofert a jeho firmu Preol. Osud toho ústeckého je ale mnohem "pohnutější". Plachý jej pronajal společnostem kolem Tomáše Pitra a Petra Sisáka. Posledním nájemcem výrobní linky byla firma Kratolia.

Někdejší dvojku na českém trhu ve výrobě metylesteru řepkového oleje (MEŘO) však v únoru 2015 ochromila razie policejního útvaru Kobra, který zahájil vyšetřování daňových podvodů.

Nájemní smlouva Kratolie skončila v dubnu 2015 a od té doby jednotka stála. Technologie v ní patřily společnosti Biovis ze skupiny Chemoprojekt a rodina Plachých se ji nyní rozhodla přebudovat. A padlo také rozhodnutí o hlavní vstupní surovině. "Počítáme s tím, že výrobu z použitého fritovacího oleje rozjedeme na přelomu září a října. Kapacita linky se bude podle jakosti suroviny pohybovat od šesti do osmi tisíc tun měsíčně. Nebudeme používat živočišné tuky," říká Kučera.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 40 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru