Moderní skleníky pro hydroponické pěstování rajčat zažívaly v Česku za poslední roky rozmach. Zatímco v roce 2015 zabíraly 21 hektarů, nyní je to okolo 50 hektarů. Vybízely k tomu investiční dotace od ministerstva zemědělství i ochota lidí kupovat menší, byť dražší rajčátka. Byl to výnosný byznys, který zajišťoval příjmy po celý rok. Až do loňského podzimu.
Když ceny plynu a elektřiny začaly skokově růst, farmáři si spočítali, že pokud přes zimu nezačnou s energiemi šetřit, budou buď tratit, nebo budou muset kilo rajčat prodávat za stovky korun. Postupně se tedy uchýlili k úsporným řešením, která ale vedla ke ztrátě přibližně poloviny zimní produkce. A pro letošek už má část z nich jasno – pokud se na trhu s energiemi něco nezmění, česká rajčata ze skleníků v zimě nebudou.
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.