Pro křupavé chipsy z hovězího masa, voňavé domácí klobásky, ale především pro vyzrálé hovězí a vepřové maso v biokvalitě jezdí fajnšmekři i stovky kilometrů do Vernéřovic na Broumovsku, kde se svou rodinou hospodaří ekofarmář Jan Bošina. Farmu ale nenavštěvují jen zákazníci. Přijíždí sem také školy s dětmi, které se tu seznamují s hospodářskými zvířaty, nebo zemědělci, kteří tu hledají inspiraci pro vlastní chov dobytka a zpracování masa. Ekologické hospodaření a snaha přiblížit život a práci na farmě dětem i dospělým letos Janu Bošinovi přinesly titul Moneta Živnostník roku 2022.
I když nepochází přímo z farmářské rodiny, zemědělství nebylo Janu Bošinovi nikdy cizí. „Otec měl vždycky nějaké ovce. Bratr si v 90. letech během privatizace státních statků pořídil kravín a 200 hektarů půdy a já jsem mu při studiu na střední zemědělské škole často jezdil pomáhat,“ vypráví o prvních kapitolách svého chovatelského příběhu. Po dokončení vysokoškolského studia na ČZU v Praze se mu pak naskytla příležitost pronajmout si opuštěný statek ve Vernéřovicích a pustit se do farmaření sám.
Zpočátku měl Bošina všechno v nájmu. Kravín, pozemky i dobytek. Hospodařit začal díky dotacím na údržbu krajiny, telata prodával a vydělané peníze postupně investoval do nákupu techniky a půdy. V roce 2011 si koupil i kravín a začal s jeho rekonstrukcí. „V té době manželka končila rodičovskou, a tak jsme přemýšleli, co dál. Předtím pracovala jako učitelka, do školy už se ale nevrátila a zapojila se do dalšího rozvoje naší farmy,“ popisuje zemědělec, který pak společně se svou ženou rozšířil kravín o bourárnu a porážku, aby na statku bylo možné maso vyrábět, zpracovávat i prodávat.
K tomu si o pár let později postavili na farmě krámek, kde nyní kromě svých vlastních výrobků nabízí ještě domácí produkty zemědělců z okolí. Návštěvníci si tu díky tomu mohou koupit i marmelády, sýry, jogurty, koření nebo třeba sirupy. „Od začátku pro nás bylo přirozené hospodařit ekologicky. Chtěli jsme lidem nabízet poctivé produkty a díky porážce a bourárně máme celý proces výroby pod kontrolou. Takže můžeme zákazníkům zaručit, že si od nás kupují opravdu kvalitní maso, u něhož garantujeme původ, krmení zvířat, porážku i způsob zpracování,“ dodává Bošina.
Zvíře přivezte dřív, ať je bez stresu
Farma se zaměřuje hlavně na chov masného skotu francouzského rustikálního plemene Salers a chlupatých prasat plemene Mangalice. Podle principů ekologického zemědělství jsou zvířata celý rok na pastvině, ve venkovním výběhu nebo ve volném ustájení v kravíně. Krmí se senem a biošrotem, který Bošinovi vyrábějí z vlastního obilí.
Pro kvalitu masa je podle farmářů důležité, aby se zvířata nestresovala. To je také vedlo ke zbudování porážky přímo na statku. Protože je to jediná porážka v okolí, rádi ji využívají i další chovatelé. Bošinovi ale požadují, aby jim zvířata vždy dovezli o den dřív, a tak se odboural stres z převozu. „U nás se zvířata nejdřív ustájí a uklidní. Teprve druhý den je můžeme porazit,“ poznamenává farmář.
Tkáň, která daruje život dvakrát. Firma roku BioHealing vyrábí léčivé náplasti z placenty
Na první pohled jsou produkty od Bošinových jiné než ty z obchodu. Nejsou tak červené. Majitelé farmy totiž nepoužívají rychlosůl, která v mase rozpouští kolagen a urychluje tím proces nazrávání. „Myslím, že když maso sníte, rozpouští rychlosůl kolagen i ve vašem těle,“ vysvětluje Bošina svůj důvod, proč se rychlosoli vyhýbá.
Stáhněte si přílohu v PDF
Kromě prasat a skotu chovají Bošinovi na statku i kuřata, husy, perličky, krůty, králíky, kozy, koně, ovce a osla. Zvířata jezdí obdivovat děti z mateřských a základních škol, pro které je tu připraven speciální vzdělávací program. Seznámí se během něj s hospodářskými zvířaty, výrobou krmení, zemědělskou technikou a plodinami. Na farmu jezdí i středoškoláci z kuchařských oborů, kteří zase mohou nahlédnout do procesů zpracování masa v bourárně. „Máme výhodu, že do Adršpachu jezdí hodně turistů, a když si prohlédnou skály, zastaví se rádi u nás,“ říká živnostník roku.
Vedle budovy krámku staví letos ještě stodolu, která bude sloužit k občerstvení pro návštěvníky. Komu domácí produkty na farmě zachutnají, ten podle Bošiny nemá problém přijet si pro ně i ze vzdálenějších lokalit znovu. „Lidem, kteří k nám jezdí, už je asi jedno, jestli je to bio. Jim to maso prostě chutná,“ konstatuje farmář.
Článek byl publikován ve speciální příloze HN Firmy a živnostníci.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist