Vitrína pekařství Michalík v ostravské Nádražní ulici nabízí větrníky, pařížskou roládu, brownies, malinový dort a několik dalších klasických zákusků. Žádný z nich neobsahuje lepek. „Na cukrářském veletrhu v Rimini jsme se sice naučili vyrábět i méně tradiční bezlepkové dezerty, ale ukázalo se, že naši zákazníci stejně chtějí věnečky a laskonky,“ říká šéf a zakladatel bezlepkové pekárny Ladislav Michalík. Nejen za své zákusky, ale především za schopnost prosadit se v neobvyklém oboru a uvést do praxe principy udržitelného podnikání letos získal první cenu v celostátním kole soutěže Moneta Živnostník roku.
„Začátky byly strašné,“ vzpomíná vítězný podnikatel na dobu před 22 lety, kdy si v centru Ostravy otevřel svou prodejnu. Kromě toho, že nebyl vyučeným pekařem a neměl v oboru zkušenosti, se potýkal s obavami, zda v odvětví bezlepkových potravin může jako podnikatel uspět. „Byla to taková pionýrská doba, kdy ještě nebyla zdravá výživa běžně dostupná, proto mé okolí namítalo, že se jedná o slepou uličku, ale já vytrval,“ říká Michalík.
Ladislav Michalík
V roce 1999 začal v malém stánku prodávat zdravou výživu.
Od roku 2001 provozuje v centru Ostravy bezlepkový obchod s vlastním pečivem.
Dnes má dvě pekárny, prodejnu a e‑shop. Kromě čerstvých výrobků prodává i trvanlivé potraviny a směsi na přípravu bezlepkového pečiva. Za rok utrží 11 milionů korun.
V soutěži Moneta Živnostník roku 2023 se stal vítězem celorepublikového kola.
Dnes má jeho podnik jedenáctimilionový obrat, dvě pekárny a prodejnu plnou věrných zákazníků. „V našem oboru není konkurence,“ tvrdí pekař. Výrobu bezlepkového pečiva prý většina firem vzdala kvůli složitým postupům, drahým energiím a nedostatku lidí. „Proto dělám tu šílenou věc, že pořád držím stejné ceny. Nemám úvěry, nic nesplácím, nemám důvod zdražovat,“ dodává s úsměvem.
Lidé chtějí ten ošklivý bochník
Důkaz leží v regálech jeho prodejny: balíček piškotů za 35 korun, dukátové buchtičky za 58 korun, těstoviny za 49 korun. Trvanlivé výrobky jsou zabalené v obalech, které se evidentně nesnaží o žádný mimořádný design. „Lidé ocení dobrý poměr cena‑výkon,“ hodnotí zákaznické preference Michalík. A ukazuje na nevzhledné pecny chleba vyskládané u pultu: „Tenhle chleba už peču přes 20 let. Nevypadá hezky. Několikrát jsem ho chtěl zrušit, ale nešlo to, zákazníci ho prostě požadovali.“
U baleného zboží Michalík hodně přemýšlí nad dopadem na životní prostředí. Vypočítal si, že snížením gramáže u obalů se mu za rok podaří ušetřit až dvě tuny fólie. Ze stejného důvodu přešel na používání recyklovaných materiálů a přestal tisknout barevné etikety.
Krystaly z Turnova pomáhají při operaci očí i výzkumu v CERN. Firma roku Crytur je jejich největším evropským výrobcem
Když v minulém roce stouply ceny energií, vyřešil to pekař tím, že si pořídil solární elektrárnu. „Na pekárně v Mariánských Horách máme dvacetikilowattovou fotovoltaiku. Ta nám pokryje 65 procent spotřeby energií,“ prozrazuje. Další výhodou je, že pekárna i prodejna se nachází na stejném, dobře dostupném místě. Co se upeče, hned se čerstvé nabízí zákazníkům, což ušetří logistické náklady. Jediné převážení zboží je z druhé pekárny, která je od prodejny vzdálená tři kilometry.
Stáhněte si přílohu v PDF
Pekař zkoušel spolupracovat na distribuci bezlepkového pečiva s velkými řetězci, z toho ale raději vycouval. „Došel jsem k tomu, že mi stačí koncový zákazník. Teď prodávám pečivo jen ve své prodejně a na e‑shopu,“ říká Michalík a považuje to za nejlepší podnikatelské rozhodnutí, které kdy učinil. Kontakt se zákazníky je pro něj klíčový a přímý prodej mu přináší i další úspory: „Díky tomu, že mezi výrobou a prodejem nemáme dalšího obchodníka, můžeme si dovolit držet nízké ceny,“ vysvětluje.
Svítí slunce, pečeme!
Práce v Michalíkově pekárně už se částečně řídí počasím. Když svítí slunce, musí jet pece naplno, a tak se předpékají trvanlivé výrobky, jako jsou sušenky a balené pečivo. Zaměstnanci se naučili být flexibilnější a energetické úspory byly okamžitě znát. „Zaobírám se i myšlenkou, že bych do toho plánování zapojil umělou inteligenci a pekl například v závislosti na předpovědi počasí,“ uvažuje Michalík.
Mrzí ho, že zatím nemůže přebytky solární energie posílat z Mariánských Hor do své druhé pekárny, kde na městském domě fotovoltaiku nemá. Počítá ale s tím, že se změnou energetického zákona to v budoucnu bude možné a provoz jeho pekařství se stane ještě úspornějším a ekologičtějším.
Článek byl publikován ve speciální příloze HN Firmy a živnostníci.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist