#HotSpots: Svatomartinská husa, poctivý kaldoun a domácí povidla S příchodem listopadu se na talířích potkává podzimní úroda s husí tradicí svatého Martina. Restaurace provoní vůně pečených jablek,... 6. 11. 2025 ▪ 3 min. čtení
Ostřílený šéfkuchař si na střeše Masaryčky otevřel vysněný podnik. Servíruje foie gras z kešu ořechů nebo cavatelli ze ztvrdlého chleba S terasou v samém cípu nejvyššího patra Masaryčky, s mimořádným výhledem na panorama metropole od žižkovského vysílače přes Pražský hrad až po... 29. 10. 2025 ▪ 6 min. čtení
#jídlove Lukáše Hejlíka: Vietnamští bratři i ve svém novém podniku servírují delikátní kombinace tradičních receptů Bratři Khan a Giang patří k nejvýraznějším tvářím druhé vietnamské generace v české gastronomii. Z restaurace Gao Den na kraji Prahy se posunuli... 4. 11. 2025 ▪ 2 min. čtení
Na příjmy hospod je kvůli platbám kartou vidět a zaměstnanci už nechtějí žít v pološeru. Vyřeší to osvobození spropitného od daní? Je to zavedená věc – v gastru se vedle oficiální mzdy platí až polovina odměny na ruku, ze spropitného. Dokud v hospodách převažovala... 13. 10. 2025 ▪ 5 min. čtení
Be positive Příroda není supermarket. S nejlepší kuchařkou světa o kreativitě, udržitelnosti a byznysu špičkové restaurace Do kraje kolem řeky Soči v západním Slovinsku zabloudí Češi často proto, že hledají krásy horských údolí, a ti znalejší historie i místa, kde v... 13. 10. 2025 ▪ 7 min. čtení
Konec levných hospod v Čechách. Index „smažák“ klesá a zdražování zpomalilo, slabí nepřežijí České gastronomické podniky zvedly v srpnu podle údajů poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka ceny o víc než tři procenta oproti... 8. 10. 2025 ▪ 7 min. čtení
Jan Adámek Proč v restauracích vítězí hotovost? Plaťte kartou, pomůžete trhu a poctivým podnikům Z průzkumů vyplývá, že gastro podniky, kde lze platit kartou, mají vyšší návštěvnost a hosté zde v průměru utrácejí více. Podle průzkumu... 18. 9. 2025 ▪ 5 min. čtení
Rostlinná strava ve fastfoodu nejede. McDonald’s v Česku potichu stáhl z nabídky vegetariánský burger a wrap Této drobné změny v nabídce amerického fastfoodového řetězce McDonald's si běžný zákazník jen tak nevšimne. Firma v srpnu odebrala z menu svůj... 17. 9. 2025 ▪ 3 min. čtení
Restaurace mění zvyky, místo hotovosti preferují karty nebo QR platby. Ušetří lidi a zvyšuje jim to tržby Býval to běžný obrázek. Na dveřích hospody nebo restaurace ještě před vstupem dovnitř upozorňovala hosty cedulka, že podnik nepřijímá karty. V... 8. 9. 2025 ▪ 4 min. čtení
Ranní brífink Léto bez veder může zmasakrovat restaurace v rekreačních oblastech. Propady tržeb jdou do desítek procent Letošní léto je pro spoustu restaurací a hospod mimořádně náročné. Ukazují to informace od provozovatelů, kteří hlásí propad tržeb v řádu... 22. 8. 2025 ▪ 07:47 min.
Bude mít Praha novou michelinskou restauraci? Do české metropole míří z Berlína uznávaný izraelský šéfkuchař Po sedmi letech provozu zavírá uznávaný izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe svou berlínskou restauraci Prism. V michelinském průvodci zářila šest... 7. 8. 2025 ▪ 2 min. čtení
#datavize Chudí příbuzní zbohatli Čeští turisté si letos mohou ve většině zemí dopřát více než před třemi lety. Tuzemské cenové hladině se přiblížily zejména skandinávské státy,... 7. 8. 2025 ▪ 1 min. čtení
Zapomeňte na předsudky, skvělou gastronomii dnes najdete i za zdmi luxusních hotelů Ještě nedávno platilo, že hotelové restaurace jsou jen nouzovou volbou pro hladové turisty. Některé z nich však dnes patří k nejzajímavějším... 26. 7. 2025 ▪ 3 min. čtení
Víkend ve Stockholmu: kam na fiku, skvělou večeři i unikátní design Plánujete cestu do Stockholmu, ale zajímá vás více než klasické památky? Až budete unavení procházkami po Gamlastanu, zazpíváte si se skupinou... 24. 7. 2025 ▪ 4 min. čtení
Velké čtení Univerzální hnědá omáčka je passé, asijská kuchyně in. Čtyři králové kantýn líčí, jak nakrmit nejen bílé límečky Éra univerzálních hnědých omáček čili UHO ve firemních jídelnách je passé. V moderních kantýnách letí vedle české klasiky asie či saláty,... 20. 6. 2025 ▪ 15 min. čtení
Rozhovor Šéf Foodory: Hlavní náklad je kurýr, provize spíš snižujeme. Klíčem je mít co nejvíc objednávek, každá koruna se počítá Už to není jen výstřelek rozmazlených hipsterů z Karlína nebo Holešovic. Pro mnoho lidí se dovoz hotového jídla stal běžnou součástí dne.... 18. 6. 2025 ▪ 15 min. čtení
Chystáte se na festival do Varů? Tady jsou tipy ředitele Grandhotelu Pupp, kam zajít, kde jíst a co vidět Karlovy Vary začátkem letních prázdnin divoce pulzují v rytmu filmového festivalu KVIFF. Město v malebném údolí láká ale i k dlouhým procházkám... 1. 7. 2025 ▪ 5 min. čtení
Kuchaři, na scénu! Do Prahy přijedou šéfkuchařské hvězdy z celého světa Kdysi ho nevybrali do soutěže Kuchař roku. To ho nakoplo a teď Tomáš Kalina vozí do Prahy nejlepší šéfkuchaře světa, aby tak posouval českou... 6. 7. 2025 ▪ 10 min. čtení
Dovolená nejen v Česku Milujete romány? Vydejte se po stopách nejlepších českých spisovatelů Chtěli byste si dát jídlo tam, kde autor Švejka vařil svůj legendární „kočičí tanec“, nebo si prohlédnout dům, v němž býval koloniál... 11. 6. 2025 ▪ 10 min. čtení
ROZHOVOR Že restaurace začne za rok nebo za dva vydělávat? Naivní přístup, říká největší franšízantka McDonald's Největší franšízantka McDonald's v Česku pro HN říká, jaké je to podnikat s americkým fastfoodovým obrem. Vysvětluje, proč je naivní si myslet,... 16. 6. 2025 ▪ 14 min. čtení