Základní školu v bavorském městečku Neuötting a čtvrť přilehlých rodinných domů chrání před hřmotem z přilehlé frekventované silnice více než 200 metrů dlouhá protihluková stěna. Na první pohled se odlišuje skleněnými okny, které tvoří souvislý pás v jejím středu, a také sklonem. Celá zeď, osazená ve vrchní části fotovoltaickými panely, se mírně, o čtyři stupně, nachyluje k silnici.

„Potřebujeme, aby stěna poskytovala více elektřiny v zimě, kdy se více svítí, navíc v létě jsou prázdniny. A sklon umožňuje, aby slunce, které je v zimě níže, dopadalo na panely v lepším úhlu,“ vysvětluje Pascal Lang, předseda energetického družstva EnergieGenossenschaft Inn-Salzach (EGIS), které v oblasti poblíž Mnichova, ale i napříč celým Německem buduje energetické projekty založené na obnovitelných zdrojích.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se