Vedle pozvánek na jídelní menu se na facebookových stránkách hospod začínají objevovat i příspěvky týkající se omezování provozu. Důvodem jsou zvýšené náklady na energie spolu s nedostatkem personálu. Konec proto oznámila třeba pražská hospoda Fajnovka, hodonínská restaurace Westy nebo Hospůdka u Štěpána z Petrovic u Sušice, která fungovala 14 let. „Toto rozhodnutí pro nás nebylo vůbec jednoduché, ale jak jistě víte, celý obor pohostinství zažívá krušné časy,“ napsali majitelé Hospůdky Zdeňka a Štěpán Rudovi, kteří lákali na steaky z vlastního biochovu.
Energetická krize, která pohání celkové zdražování, postihla gastronomické odvětví v době, kdy se ještě zotavuje z období koronaviru. V důsledku pandemie zavřelo odhadem 10 až 15 procent pohostinských podniků. Obor nyní čekají další těžké měsíce a lze očekávat, že stejně jako pandemii je všechny neustojí.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.