Britský bojovník za důstojný život zvířat a udržitelné zemědělství Philip Lymbery věří, že pokud má mít naše planeta budoucnost, musíme přemýšlet nad každým jídlem, které sníme. V rozhovoru pro HN vysvětluje, že bychom měli cílit na výrobu potravin, která je ekologicky udržitelná, neničí úrodnost půdy a také netrápí hospodářská zvířata v intenzivních chovech. „Takhle musíme všichni uvažovat třikrát denně, každý den, s každým jídlem,“ říká.
Lymbery je výkonným ředitelem společnosti Soucit ve světovém zemědělství (Compassion in World Farming), která bojuje za zlepšení podmínek chovu zvířat a změnu v přístupu k produkci potravin. Má být přátelštější k životnímu prostředí a zvířatům samotným. Aktuálně vede kampaň za rozšíření využití technologie takzvaného kultivovaného masa, které je vypěstováno v laboratoři z kmenových buněk zvířete. Usiluje také o nahrazení tradičního způsobu intenzivního zemědělství ekologickým typem hospodářství.
Co se dočtete dál
- Jak můžeme stabilizovat klima skrz změnu v hospodářství.
- Dá se pěstovat maso bez porážky?
- Jak se srovnávají životní podmínky hospodářských zvířat v různých zemích.
- Mohou být potraviny produkovány udržitelným způsobem cenově dostupné?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.