V očích mnohých je to pořád poněkud podivný koníček. Po víkendech se sklánějí nad kouřícími hrnci, na internetových fórech používají divné pojmy jako atenuace (stupeň prokvašení) nebo overpitching (přidání zbytečně velkého množství kvasnic). Řeč je o domácích pivovarnících. Do Česka, které se rádo prezentuje jako pivní velmoc světlých ležáků, vnášejí rozmanitost. Vaří nejrůznější druhy piva, od těch tradičních po experimentální. Za posledních zhruba 15 let se český homebrewing posunul od party několika desítek nadšenců s doma zbastleným vybavením ke komunitě, která stojí za rozmachem minipivovarů, a dokonce dokázala prosadit i změnu zákona. Už je to i byznys. Ve facebookové skupině Domácí vaření piva je přes 11 tisíc lidí. Přirozeně ne každý z nich vaří pravidelně, ale čím dál více lidí je schopno se tímto koníčkem živit.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.