Přiťuknout si s ostatními, vypít celý obsah drobné skleničky. Pálivá tekutina putuje hltanem, až skončí v žaludku. Tam se začne vstřebávat. Alkohol se dostává do krevního oběhu. Po 20 minutách cítíme jeho první účinky. Člověk si proto začíná připadat sebevědomě.

Třetí panák. Předchozí nabuzení vystřídá příjemný útlum. Nejen mozku, ale i dýchání. S každým dalším douškem klesá schopnost člověka ovládat své vlastní tělo. Reakce se zpomalují, rovnováha zhoršuje.

Další účinky přichází, když se alkoholické nápoje pijí pravidelně. V případě Česka tak činí téměř každý pátý člověk. Podle statistik Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti je v kategorii takzvaného rizikového pití až 1,7 milionu Čechů, častěji mužů. To znamená, že průměrně pijí více než čtyři sklenice alkoholických nápojů za den, v případě žen je to více než dvě sklenice. Každý den si alkohol dá 10 procent obyvatel starších 15 let.

Alkohol se tak v Česku dlouhodobě řadí mezi hlavní příčiny předčasných úmrtí. Češi závislí na alkoholu podle dat střediska umírají v průměru o 24 let dříve než běžná populace. A to ať už kvůli vyššímu počtu nehod, úrazů, sebevražd či otrav, nebo také propuknutí desítek nemocí.

Jak ukázala nedávná studie Americké společnosti pro výživu, dodržováním základních zdravých návyků si lidé mohou prodloužit život až o 24 let. HN přináší sérii textů, které tyto jednotlivé aspekty popíšou. Představí pohledy odborníků a jejich tipy, jak s tělem i myslí pracovat co nejlépe a zvýšit si šance na dlouhý a hlavně zdravý život. Tématem šestého dílu je alkohol.

Občasná sklenička neuškodí?

Pokud jde o alkohol, odborníci mají jasno v jedné věci – neexistuje žádná zdraví prospěšná dávka. Domněnku o prospěšnosti občasné skleničky červeného vína už vyvrátila věda. I malé množství alkoholu zvyšuje riziko, že bude mít dotyčný problémy se srdcem a vysokým krevním tlakem.

„Žádná míra alkoholu není bezpečná, protože i dvojka vína, třetinka piva nebo malý panák, pokud je pijete jednou denně, procentuálně zvyšují riziko vzniku rakoviny,“ říká Anna Podzimková, adiktoložka z obecně prospěšné organizace Magdaléna, která pomáhá léčit závislé.

Jak alkohol účinkuje na lidské tělo

Alkohol v nižších dávkách dodává sebevědomí a nabuzuje, ve vyšších dávkách působí tlumivě. Člověk následkem požití velkého množství alkoholických nápojů přestává ovládat své tělo.

Dlouhodobé pití zvyšuje pravděpodobnost propuknutí rakoviny tlustého střeva nebo slinivky. Zhoršuje také činnost jater, kvalitu spánku, paměť nebo koncentraci.

Vzhledem ke způsobu konzumace pitím má podle ní alkohol nejčastěji vliv na trávicí trakt. Jeho rakovinotvorné účinky se pak obvykle projeví nádory v tlustém střevě nebo slinivce, ale také u žen karcinomem prsu a u mužů nádorem prostaty.

Významný je i vliv alkoholu na játra, která se mimo jiné starají o odbourávání škodlivin proudících do těla.

„Přes játra prochází okolo 95 procent přijatého alkoholu, je na ně tedy největší nápor,“ popisuje Podzimková.

Alkohol také játra zbytečně zaneprázdňuje, a nemají proto kapacitu detoxikovat tělo od dalších škodlivých látek, jako jsou běžné bakterie nebo viry. Odolnost těla je tak daleko menší.

Dále dokáže alkohol zabít mozkové a další nervové buňky. „U dlouhodobých uživatelů to můžeme vidět v podobě neuropatie, kdy jim začínají odumírat nervová zakončení a oni přestávají mít cit v končetinách a přestávají je ovládat,“ říká Podzimková.

Podstatným způsobem také zhoršuje kvalitu spánku, jehož nedostatek vede k řadě dalších komplikací, které jsme popsali v předchozím díle tohoto seriálu. „Že člověk po alkoholu spí ‚jako zabitý‘, neznamená, že spí kvalitně. Nespí,“ doplňuje ředitel neziskové organizace Suchej únor Petr Freimann.

Den poté

O den později se zpravidla dostaví bezprostřední následky pití alkoholu známé jako kocovina. „Vlastně se v ten moment probíráme z otravy. Tělo začne vnímat všechno, co v opilosti nevnímalo. Jelikož alkohol oslaboval okolní vjemy, teď jsme na ně naopak přecitlivělí,“
popisuje Podzimková. Tělo začne produkovat stresový hormon kortizol. Je ve stresu.

Těmto účinkům lze do jisté míry předejít. Na trhu se k tomuto účelu prodává řada specializovaných léků, které slibují příjemné ráno i po propité noci. Aby tyto medikamenty účinkovaly, musí podle Podzimkové obsahovat vitamin C, hořčík, vápník a zinek. „Tělo má v kocovině nedostatek volných iontů. Vyplavily se z těla, jelikož člověk zkrátka nadměrně močí.“ To také stojí za známou dehydratací organismu.

Zmírnit následky kocoviny je proto možné i v předstihu, pokud budete zmíněné látky přijímat i během pití. „Možná ještě důležitější je ale pití vody,“ doplňuje Podzimková. Doporučuje proto, aby člověk – pokud chce pít alkohol – jednotlivé drinky prokládal sklenicemi vody.

Seriál dlouhověkost

Jak si prodloužit život až o 24 let? Stačí dodržovat několik málo základních zásad.

1. Správně se stravovat

2. Mít dostatek zdravého pohybu

3. Pracovat se stresem

4. Kvalitně spát

5. Obklopit se správnými lidmi

6. Nepít alkohol

7. Nebrat návykové látky

Hydratace a doplnění vitaminů a minerálů řeší ale pouze ty následky alkoholu, které se dostaví následující den. Negativním účinkům alkoholu na tělo, jako jsou nemoci srdce nebo onkologická onemocnění, se stoprocentně vyhneme jen tím, že žádný alkohol nepřijmeme.

I tyto účinky je však podle vědců možné zvrátit – poté co člověk alkohol omezí, vrátí se mu tlak na zdravou úroveň. Játra se zbaví velké zátěže a mohou se soustředit na odbourávání ostatních škodlivin.

S postupem času se také vrací do normálu spánek. „Z naší praxe mají lidé, kteří na měsíc vysadí alkohol, problém na začátku usnout, než se organismus vrátí do normálu,“ říká Freimann, jehož projekt Suchej únor každoročně motivuje Čechy po celý únor nepít.

Podle něj má smysl omezit alkohol i na tak krátký časový úsek v roce. Hlavní je podle jeho názoru uvědomění si, že člověk dokáže ovládat své pití a není jím naopak ovládaný. Učí se k alkoholu přistupovat daleko vědoměji.

Lidé, kteří se každoročně akce účastní, podle Freimanna nejčastěji uvádí, že měli bez pití čistou hlavu, lépe spali, měli více energie, zhubli, méně kouřili a více ušetřili. Většina z nich ale hlavně uvádí hrdost sama na sebe. „Střízlivost jim také často zachutná a konzumují pak méně,“ dodává.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.